Vuoden Pohjakosketus 2009

Arvoisat Pohjakosketuspalkintogaalan lukijat. Syviin vesiin sukeltaminen on tuttua musantekijälle. Toisinaan sitä oikein tuntee paineen ympärillään eikä valoa näy. Yhtä lailla ahtaaseen ja valottomaan paikkaan tulee toisinaan toivottaneeksi joko vahingossa tai tahallisesti kaupallisten ohjelmistojen päivittämisen laiminlyöneet kehittäjät. On aika valita vuoden pohjakosketuksen saavuttanut softatalo.

Erityisen pintasukellus-vattanahka-retuliinina-palkinnon saa lopultakin Korg, jonka Legacy Collectionin (KLC) viimeinen päivitys on vuodelta 2007. En voisi parhaalla tahdollanikaan väittää plugarikokoelmaa bugittomaksi, pikemminkin sanoisin, että se “jokseenkin toimii”. LegacyCell kylläkään ei koko olemassaolonsa aikana ole muistanut Logicissa tehtyjä asetuksia, siis muun muassa. Support-tiimin versio korjauksesta on “talleta soundit omaan pankkiin ja lataa ne joka kerta kun käynnistät biisin”. Kaipa siinä on käynyt niin, että piraattiversioita on downloadattu niin paljon, että kehitystiimin rahahanat vedettiin kiinni tai sitten osaston kahvikoneeseen tuli hankittua Mokaflorin punaista vähän liiankin kanssa. Tulin aikoinani hankkineeksi kaksi lisenssiä KLC:lle, sillä support-tiimi ei koskaan vastannut KLC:n donglesuojausta edeltäneeseen asennus/autorisointiongelmaani koskeneeseen viestiin ja jouduin tekemään äkkiratkaisuja. Sain sittemmin Korgin siirryttyä kokonaan Syncrosoft-suojaukseen sen toisenkin toimimaan, joten keikkaläppärissäkin on nyt sitten KLC. Ja LegacyCellin lyhytkestoinen muisti on edelleen kuralla. Mutta sen minä sanon, että – onnea voittajalle!

Seoskaasu- ja syvyysonnettomuuspokaali menee Spectrasonicsille, jonka Omnisphere osaa olla kummallinen muistisyöppö, ainakin Logicia käyttäville. Toisinaan joku soundi nappaisee muistia ihan kunnolla, sillä olen seuraillut muistintarpeen kehittymistä Activity Monitorilla. Kelpo esimerkki sattui tässä taannoin. Logicilla oli muistia käytössään 2.2 gigaa. Käynnistin yhden Omnispheren, jonka jälkeen Logicin haukkaama muistimäärä nousi samoin tein yli 16.3 teratavun. Support oli vaikuttunut luvuista, mutta ei pystynyt toisintamaan tapahtumaa. Onneksi minulla oli joukko screenshotteja ja pystyin toisintamaan itse tuon tapahtuman todistajien läsnäollessa. Huvittavinta koko jutussa oli se, että kyseinen Omnisphere-soundi kuulosti suunnilleen tumpulta marimbalta – ja silti plugarin info-kentässä sen kerrottiin haukkaavan muistia kokonaista 384 megaa… oikein pelotti ajatella kuinka paljon muistia samojen kehittäjien kuvitteellinen pianoplugari veisikään. On hienoa, että raaka-aine kirjastoon olisi hankittu vaikkapa perkaamalla tylsällä puulastalla kivirannalla makaavan hyräilevän valaan pyrstöä, kumikielisen alttoviulun palaessa vieressä, tämä kaikki mikitettynä avaruudesta modifioidulla sanelukoneella. Mutta jos lopputulos kuulostaa siniaallolta, eikö olisi ollut helpompaa käyttää sitä yhden syklin siniaaltoa? Olisi muistiakin säästynyt. Ja rahaa. Joskus tapa tehdä asioita on mainio markkinoinnin apuväline, viis substanssista. Tai softan hataruudesta. Painukoon niin pitkälle kuin – onnea voittajalle!

Ylivoimainen voittaja on löytynyt. Sukeltajantauti-pysti kera piristävin typpikuplat-nivelissä -koristein siistien kampausten, laminaattihymyjen ja coolin loungen EastWestille, joka luopui aikanaan Kontakt-playerista samplekirjastojensa pyörittäjänä. Mitkä lienevätkään syyt päätöksen takana, mutta veikkaisin, että halu säästää lisensointikuluissa (lue: raha) ja osittainen yhtenevä historia firman työntekijöiden välillä tuskin ovat mitättömimmästä päästä. Periaatteessa ajatus oli ylevä, mutta lopputulos on jo valitettavasti lipsahtanut pikkuisen farssin puolelle. Ainakaan meikäläisellä ei yksikään EastWestin oman Play-plugarin päälle rakennettujen kirjastojen legatopatcheista suostu toimimaan ja plugarin toiminta on muutenkin hieman oikullista mm. muistinkäytön suhteen. Esim. legatosello kuulostaa siltä kuin siinä olisi joka sävelellä uudestaantriggautuva raskas random-panorointi tai selloa soittaa Usain Bolt kera 110 m aidoin. Kitisin mm. tästä supportille, joka totesi yhdessä meilissään “äänitetty sellisti on liikkunut osana luonnollista esitystapahtumaa äänityksen aikana eikä kyseessä ole legatoskriptiongelma”. Jos support on firman mielestä selittelyä ja huonon ohjelmoinnin perustelua, olkoon sitten niin. Ikävä vain, että toiminnoista, joista olen maksanut pitkän pennin, ei yksikään toimi kuten on luvattu ja lisäksi saan odotella arkiviikon verran tuen vastauksia. Haistakaa te kuulkaa – onnea voittajalle! (Erikoismaininta vielä vaporwaresta: hehkutettua Play Pro -päivitystä ei ole vieläkään saatavilla. Väliäkö sillä, täynnä bugejahan se olisi kuitenkin. Siirtykää nyt herran tähden Kontakt 3-playeriin hattu kourassa.)

Revennyt regulaattoriletku -erikoismaininta Applelle. Uusi Logic 9-päivitys toi mukanaan mukavia toimintoja, joista osa jopa toimii toisinaan. Bugit ainakin toimivat helkkarin hyvin. Useimmiten hommat menevät pulkkaan jokseenkin vaivattomasti, kunnes käytössä oleva RAM-muisti täyttyy, jolloin Logic ilmoittaa, että vapaata muistia ei ole, ja että Logic lopettaa itsensä, yrittäen kuitenkin samalla tallettaa projektin. Yrittää. Jos käyttää Flex Audio -ominaisuutta, törmää vieläkin aiemmin muistin loppumiseen, sillä jokainen FA-raita nappaisee leijonanosansa ram-muistista. Lisääpä tuohon vielä satunnaiset muistia vievät plugarit, kuten Ivory tai Addictive Drums, niin hieman yllättäen Logic Pro lakkaa olemasta Pro, koska muisti ei riitä edes Hobby-asioihin. Niin tosiaan. Logic 9 haukkaa muistia paljon enemmän kuin 8. Ja toisinaan kasilla tehty iso proggis ei aukea ysillä.

Kehujakin pitää jakaa. Native Instrumentsin mainion Memory Server -oivalluksen ansiosta Kontakt 3.5/4 ja Battery 3 voivat käyttää DAW-softan varaaman muistialueen ulkopuolista muistia, vähän samaan tapaan kuin Vienna Instrumentsin Ensemble ja Logicin EXS-24. Jos tuo kyseinen toiminto on mahdollinen noilla tahoilla, luulisi olevan mahdollista kiertää muistiavaruuden tarve erityisellä Logicin sisäisellä wrapperilla. Tai ainakin sen kehittämisen pitäisi olla helpompaa kuin kokonaan 64-bittisen applikaation kehittäminen. Vähimmilläänkin se ostaisi Applelle runsaasti aikaa kehittää kunnollinen pohja 64-bittiselle Logicille – ettei tartte kiireessä uppotukkiin sukeltaa. Siinä nimittäin vetää helposti loppukäyttäjän syvyyksiin mukanaan ja jos käyttäjä päästää irti, kumpi jatkaa uppoamistaan? Puupääkäyttäjä pullahtaa pintaan kuin korkki. Ja ostaa uutta kelvotonta softaa.